Jump to content

Recommended Posts

פורסם ב

אם אתה נכנס לנושא של הכפייה הדתית שיש כאן, איסור תחב"צ בשבת וכ"ו - אלו דברים שקורעים לי את הלב והורסים לי כל רצון לחיות פה במדינה. אבל זה עדיין לא העיקר.

אלו דברים שאפשר וצריך לפתור בהידברות, לאפשר להם אולי גטאות בבני ברק וחלקים בירושליים ששם אין תחב"צ ולאחרים יש או להכנע לגמרי אם זה מה שרוב האוכלוסייה רוצה - לא יודע אבל זה לא הדיון הראשי.

הדיון הראשי הוא החובה של כל אזרח לשרת את המדינה ולהיות שווה חובות וזכויות. זה לפני הכל.

קודם כל כולנו שווים, כולנו נותנים ומקבלים אותו דבר, כמו בכל מדינה דמוקרטית בעולם כמו בכל מדינה מתוקנת ונורמלית בעולם, כמו בכל מדינה שמישהו מאיתנו רוצה לחיות בה בעולם.

אחר כך הויכוחים על תפקיד הדת במדינה.

פורסם ב
לפני1 שעה , Arthur Read said:

החרדים הם אנטי ציונים, הם לא מאמינים בזכות הקיום של המדינה ובמוסדותיה.

זה ממש לא נכון. חברה החרדית מורכבת מכמה פלגים וזרמים עם השקפות מאוד שונות, יש בהם שמרנים ויש מתונים, אבל רוב החרדים הם ציונים וזאת לפי סקרים שפורסמו. הרבה מאלו שלא ציונים הם כאלו בגלל שהם לא לומדים ליבה. ברגע שזה ישתנה, גם שיעור הציונים בין החרדים יעלה עוד יותר.

פורסם ב
9 דקות לפני, ravid said:

זה ממש לא נכון. חברה החרדית מורכבת מכמה פלגים וזרמים עם השקפות מאוד שונות, יש בהם שמרנים ויש מתונים, אבל רוב החרדים הם ציונים וזאת לפי סקרים שפורסמו. הרבה מאלו שלא ציונים הם כאלו בגלל שהם לא לומדים ליבה. ברגע שזה ישתנה, גם שיעור הציונים בין החרדים יעלה עוד יותר.

החרדים שחיו באירופה לפני קום המדינה היו ציונים?
על זה מבוסס המשפט שלי, שבא כתגובה לטענה שלימוד תורה כמו שהחרדים עושים זה הבסיס לקיום שלנו פה

פורסם ב
לפני3 שעות , נועם שוהם said:

ההודעה שכתבת רק ממחישה לחרדים למה אסור להם להתגייס.

יש סיכוי שהם יעברו חילון בצבא? הם לא יתגייסו ובצדק (ככל הנראה גם הורה חילוני לא היה שולח את הילד שלו לצבא אם הוא יודע שהוא יצא חרדי).

עם כל הכבוד, לא כולם שווים במדינה הזאת.
יש אוכלוסיות גדולות שהולכות לקרבי ויש אוכלוסיה אחרת שהולכת למזגן ב-8200 (חשוב ככל שיהיה).
יש כאלה שאוכלים חצץ בשירות שלהם ויש כאלה שיוצאים עם קריירה, אף על פי שיכלו לשרת בקרבי.
אין פה שיוויון אמיתי.

כל ההסתכלות שלך על הצבא כאל נטל, גם לא תקדם גיוס חרדים. 
זה ברור שהשירות הצבאי פוגע לחלק מהמתגייסים בקריירה כמו שתארת לגביך, אבל יחד עם זאת, הצבא הוא זכות וחלק מהחיים (וזה לא סותר שיש מורכבות בה הצבא צריך לוודא שהוא פוגע במינימום מהמתגייסים ולדעתי זה כך בגדול. מי שרוצה לצאת מהצבא/שירות נוח, מוצא את הדרך). 
אבל גם אם אאמץ את זוית ההסתכלות שלך, אין השוואה בין עצירה של חילוני לחרדי בצבא.
החרדי לא בונה את עצמו גשמית, לא לומד באוניבריסטה ולא צובר ממון - כשהוא לא הולך לצבא זה לא מתוך רצון להתעצמות אישית, אלא הוא בוחר בחיים צנועים מאוד מאוד ומקדיש את עצמו לתורה, מתוך אמונה שככה הוא תורם לעם ישראל.

אני הקטן סבור שהוא בגדול צודק, אבל צריך לדעת גם לשלב את השירות הצבאי, גם זה חלק מהתורה.
אבל מי שחושב שהוא יכול להכריע דיון ערכי-תרבותי בעזרת חוקים, לא מבין כלום.

אבל כאמור, לפני שאתם רצים לגייס את החרדים, אני במקומכם חושב אם אני באמת רוצה לגייס אותם.
חלקכם לא מסתדרים עם הנוכחות המאסיבית של הציונות הדתית בצבא. צבא דתי-חרדי זה כבר יהיה סיפור אחר.

1. המתכנת הכי זוטר ב-8200 חשוב לצבא הרבה יותר מהלוחם הכי גדול. זו המציאות בימינו ואת ההוכחה הכי טובה לזה קיבלת אתמול, כש-4 מתכנתים ג'ובניקים ממודיעין מימנו למדינה את כל הטייסת החדשה של ה-f35. אבל זו הערת שוליים.

2. החילוני בונה את עצמו מבחינה חומרית, והחרדי בונה את עצמו מבחינה רוחנית. כל אחד עושה את הקטע שלו למען עצמו בהתאם לסט הערכים שהוא קיבל מהבית, אבל רק אחד מגדיל את העוגה, בעוד האחר מקטין אותה. זה שמקטין אותה בעל שיעור ריבוי טבעי גבוה יותר ולכן כל העסק הזה הוא לא sustainable כמו שאומרים. 

פורסם ב
לפני6 שעות , ravid said:

1. המתכנת הכי זוטר ב-8200 חשוב לצבא הרבה יותר מהלוחם הכי גדול. זו המציאות בימינו ואת ההוכחה הכי טובה לזה קיבלת אתמול, כש-4 מתכנתים ג'ובניקים ממודיעין מימנו למדינה את כל הטייסת החדשה של ה-f35. אבל זו הערת שוליים.

2. החילוני בונה את עצמו מבחינה חומרית, והחרדי בונה את עצמו מבחינה רוחנית. כל אחד עושה את הקטע שלו למען עצמו בהתאם לסט הערכים שהוא קיבל מהבית, אבל רק אחד מגדיל את העוגה, בעוד האחר מקטין אותה. זה שמקטין אותה בעל שיעור ריבוי טבעי גבוה יותר ולכן כל העסק הזה הוא לא sustainable כמו שאומרים. 

נו ברור, אפשר לכבוש את עזה עם מתכנתים.

אולי זה יקרה בסוף, אבל כרגע, הלוחמים על הקרקע הם החשובים ביותר.

בלעדיהם, ובלעדי השוטרים, החמאס היו מגיעים עד תל אביב. הטכנולוגיה לא מנעה את ה 7 באוקטובר.

פורסם ב
לפני11 שעות , Sawyer said:

וההודעה שכתבת רק ממחישה את גודל הטעות שלך ואת גודל ההזיה של הציבור החרדי והתומכים בו - עצם המחשבה ש"לא כולנו שווים" ולא רק זה, החרדים הם הבכירים ביותר.

כי לא. הם לא. ממש לא.

זאת מדינת חוק, כל האזרחים שווים בעיני החוק, לכל האזרחים צריך להיות חובות וזכויות בסיסיות שוות - או שלא תיהיה פה מדינה. זה נגמר.

אנחנו לא נסחוב את המדינה הזאת על הכתפיים שלנו יותר, הסטיקלייט נשבר, אין להחזיר את הגלגל לאחור. אם לא יהיה שינוי מיידי בשנים הקרובות - לא תיהיה פה מדינת ישראל, ולא יהיו פה חרדים. כי בלעדינו אין מדינה. 

אתם חייבים להפסיק עם החשיבה של הפרט לפני המדינה, "ממחישה למה לחרדים אסור להתגייס" - אף אחד לא שואל אותם. לא טוב להם פה? שילכו. הם חייבים להתגייס. זה החוק, זאת החובה של כל אזרח. מי שלא רוצה למלא את החובות של המדינה שיעוף ממנה. שיטוס מכאן. מיד. שיסתדרו במקומות אחרים בעולם, שמוכנים לא לגייס אותם. יש מלא מקומות כאלו. אמנם אף מדינה אחרת בעולם לא תתן להם תקציבי עתק כדי לעשות את החארטות שלהם, אבל למי אכפת.

כי לפי ההיגיון הזה:

ההודעה שלי ממחישה בדיוק למה לספורטאים, בכל רמה שהיא - אסור להתגייס.

למה לאנשים עם אפשרות לעשות קריירה ולהרוויח כסף - בכל רמה שהיא, אסור להתגייס.

למה ל95% מהאוכלוסייה, שהצבא זה לא הדבר הטוב ביותר בשבילה - אסור להתגייס.

ואז מה יקרה? אף אחד לא יתגייס? ואז מה יקרה? מחר לא כל הערבים שמסביבנו יכנסו ללא מפריע למדינת ישראל ויטבחו בכולנו, יאנסו וירצחו את כל היהודים כאן, עד האחרון שבהם. וגם אם אתה חושב שהתפילות של החרדים יעזרו לנו, מבטיח לך הם לא. שום תפילה לא תעזור, כולנו נמות. ללא הבדל חרדי דתי מסורתי חילוני - כולנו נמות. אם רק נלך לפי ההיגיון שלך ש"אסור להם לעשות צבא"

אז חלאס, תשנו את הדיסקט כבר. כי זה נגמר.

כל האנשים חייבים להיות בעלי זכויות וחובות שוות, או שהם לא יהיו פה. אני וכל מי שאני יכול להשפיע עליו אדאג שזה מה שיקרה בטווח של השנים הקרובות, או שלא ניהיה פה ולא תיהיה פה מדינה.

אנחנו נכנסים לעשור החשוב ביותר של מדינת ישראל, ההזדמנות האחרונה להציל את המדינה, או לנטוש את הספינה כשהיא טובעת. ואם אתם, אלו שתומכים בחרדים לא תבינו את זה ולא תאפשרו לנו להציל את המדינה, סופכם יהיה זהה לכל מי שישאר פה - מוות.

גל, אתה חייב לקרוא את מה שאני רושם ולא לחשוב שאני רושם מה שיש לך בראש. יש לי תחושה שאני רוצה את החרדים בצבא הרבה הרבה יותר ממך.

אני לא אמרתי שלחרדים אסור לעשות צבא. אני רשמתי אם הם חושבים שכתוצאה מזה יהיה חילון מאסיבי, בהחלט אסור להם להתגייס. יתכבד הצבא ויקיים להם מסגרות מתאימות לאורח החיים שלהם, כן, כמו שהוא יודע לארגן תנאים לספורטאים ומוזיקאים. צריך להיות הזוי כדי לחשוב שחרדי יכנס לתוך מסגרת חילונית. כל הגישה שלי היא שהמדינה לפני הפרט. 

עובדתית אין שיוויון במדינה, לכן כל ניסיון לגייס את החרדים תחת הערך של שיוויון יכשל. כל עוד הערבים לא מתגייסים וכל עוד חלק ניכר מבתי הספר בתל אביב בורחים משירות קרבי, אין שיוויון בכל הקשור לגיוס.

לכן, מי שרוצה לגייס חרדים שימצא ערך אחר לקמפיין. ולא, חוק מתוקף חוק לא יגייס אף אדם. אנחנו רואים כבר היום מה החוק הזה שווה ולא רק אצל החרדים.

שוב, צבא לא עושים בגלל חוק. עושים בגלל אמונה, ערכים ומוטיבציה.

פורסם ב
לפני10 שעות , Arthur Read said:

זאת ממש חוצפה לכתוב דבר כזה.
מה שהביא אותנו לפה זאת לא התורה אלא הציונות שמבוססת על המסורת היהודית ולא על הדת. בטח שלא על התורה או על לימודי תורה.

החרדים הם אנטי ציונים, הם לא מאמינים בזכות הקיום של המדינה ובמוסדותיה. האמונה שלהם טוענת שהחזרה לארץ ישראל אמורה לקרות אך ורק כשגיע המשיח ב- BYD לבנה.

אם היינו ממשיכים לחכות לתורה או מי מטעמה שיביא אותנו לארץ ישראל, היו ממשיכים לטבוח בנו בפוגרומים עד שאחרון היהודים בעולם היה נכחד.

חרדים ספרדים זה דבר שבכלל לא היה קיים מחוץ לגבולות ישראל עד שקמה המדינה שלנו. הם הגיעו לפה מכל התפוצות, ראו את חבריהם החרדים האשכנזים והעתיקו את צורת הלבוש ואת האופי הטפילי.

מה שהביא אותך לפה זה התורה ומסורת ישראל. הציונות נבנתה על סמך זה. תקרא לזה תורה, תקרא לזה זהות יהודית, מסורת, מה שזורם לך.

בסוף בסוף הציונות היא תנועה יהודית לאומית. מה זה לאומיות? קבוצת אנשים שיש להם שפה משותפת, ארץ משותפת וסיפור משותף - מאיפה כל אלה באו? מהתורה.

אתה רוצה לקרוא לזה מסורת? תקרא לזה איך שבא לך.

שבן גוריון היה צריך להצדיק את הישיבה שלנו בארץ ישראל בויעדת פיל הוא הביא את התנ"ך. 

החרדים לוקחים חלק במוסדות המדינה, ש"ס אפילו נמצאים בהסתדרות הציונית. תלמידי הגר"א היו מהראשונים לעלות לארץ ישראל.

אתה לוקח אידיאולוגיה של פלח מסויים בחברה החרדית ומכיל אותו על כולם, זה פשוט לא נכון.

אם היינו מקשיבים לתורה, אולי היינו חוסכים הרבה פוגרומים ועולים לכאן הרבה לפני. 

פורסם ב
לפני11 שעות , אקיטה said:

ברור שכל אחד רשאי.

אבל ההבדל פה הוא מהותי ארה"ב זו לא מדינה שקמה תחת חזון ותזה של מדינת מקלט לעם היהודי, תסתכל מה נועם שוהם טוען פה ומה ההבדל בין התפיסות שלכם.

עבור החרדי (הממוצע, ללא ההכללה) להיות מדינת מקלט זה לא מספיק, מדינה יהודית זה גם חוקי הלכה, אסור תחב"צ בשבת, שירות צבאי=קריאה מספרים. עבורו זה עובדה כמו שהשמש זורחת בבוקר.

אתה לא תשנה את הנחת היסוד הזו, כנראה לעולם, והשוויון בנטל הוא רק סימפטום אחד מרבים לאותו שוני בהנחת יסוד.

לצערי זה מרגיש too little too late בשלב הזה של המדינה, אלו דיונים ללפני 30-40 שנה לפחות שטיטאו את זה מתחת לשטיח, מאוחר מדי ולהתפלל לטוב, באמת שלצערי הבט היחידי זה מדינת יהודה (תחת חוקי הלכה ושיהיה בהצלחה) ומדינת ישראל, אין איך לגשר על הפערים האלה בעם והנחות יסוד כל כך שונות, או זה או נסללת הדרך למלחמת אזרחים.

מדינת ישראל לא קמה במטרה להיות מדינת מקלט לעם היהודי. מקלט היה אפשר גם באוגנדה. הרעיון הזה נדחה.

זה לא שעבור החרדי הממוצע מדינת מקלט זה לא מספיק, אלא עובר בן גוריון זה לא מספיק.

אני חושב שאתה חושב שלא ניתן לגשר מהסיבה הפשוטה, שאתה פשוט לא מבין על מה אתה מדבר ולכן אתה הולך להזיות של מלחמת אזרחים (:

אני לא מכיר דתי או חרדי שרוצה מחר להכיל בכפייה את חוקי ההלכה, אין אפילו גוף פוליטי או אזרחי שמציע את זה. זה דימיונות.

מה שכתבת בהודעה הקודמת שלך הוא נכון רק בהקשר של יהדות ולא דת. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם במדינה יהודית יש ערך ללימוד תורה ולזהות יהודית.

אם כן, חייבים לבנות לחרדים מסגרות מתאימות בצבא שיאפשרו להם לשרת ולשמור על הזהות שלהם.

אם לא ואנחנו מדינה ככל אומות העולם, אז באמת יש חוק ומצידנו שיאכלו טרף בחדר אוכל צה"לי.

פורסם ב
לפני9 שעות , ravid said:

1. אם אחרי המלחמה הזאת אתה כותב את זה, אין לי מה להגיד.

אבל אני לא רשמתי דבר נגד מתכנת ב-8200. אני דברתי על העובדה שיש בתי ספר שהתלמידים שלהם בורחים משירות קרבי לטובת קריירה ב-8200. לא יכול להיות שיש בתי ספר עם 80-90% קרבי ובתי ספר אחרים עם חצי. זה גם לא שיוויון.

2. לא! חרדי שלומד תורה הוא עושה את זה גם כדי לבנות את עצמו רוחנית, אבל גם מתוך אמונה שהוא תורם כך לכלל ולעם ישראל כולו!

נכון שהחרדי, לכאורה, מקטין את העוגה הכלכלית, אבל החילוני מקטין, לכאורה, את העוגה הרוחנית. התורה ומסורת ישראל לא שייכים רק לחרדים, אלא לכולם. אני מסכים שהחרדים צריכים להגדיל את העוגה הכלכלית, אבל יש צד שני למשוואה. אנחנו לא איטליה ולא ספרד וגם לחילונים יש אחריות על עם ישראל ועל זהותו.

פורסם ב
55 דקות לפני, נועם שוהם said:

מה שהביא אותך לפה זה התורה ומסורת ישראל. הציונות נבנתה על סמך זה. תקרא לזה תורה, תקרא לזה זהות יהודית, מסורת, מה שזורם לך.

בסוף בסוף הציונות היא תנועה יהודית לאומית. מה זה לאומיות? קבוצת אנשים שיש להם שפה משותפת, ארץ משותפת וסיפור משותף - מאיפה כל אלה באו? מהתורה.

אתה רוצה לקרוא לזה מסורת? תקרא לזה איך שבא לך.

שבן גוריון היה צריך להצדיק את הישיבה שלנו בארץ ישראל בויעדת פיל הוא הביא את התנ"ך. 

החרדים לוקחים חלק במוסדות המדינה, ש"ס אפילו נמצאים בהסתדרות הציונית. תלמידי הגר"א היו מהראשונים לעלות לארץ ישראל.

אתה לוקח אידיאולוגיה של פלח מסויים בחברה החרדית ומכיל אותו על כולם, זה פשוט לא נכון.

אם היינו מקשיבים לתורה, אולי היינו חוסכים הרבה פוגרומים ועולים לכאן הרבה לפני. 

יש כמה כשלים בעמדה שאתה מציג כאן:

1. יש כמות לא מבוטלת של קהילות חרדיות ברחבי העולם. כלומר, יהדות ותפיסת עולם דתית לא חד-חד ערכיים עם ציונות וישיבה בישראל.

2. יש לא מעט קהילות חרדיות ודתיות שמתנגדות באופן מוצהר לציונות ולטענתן מדינה יהודית בישראל צריכה לקום רק לאחר בוא המשיח (נטורי קרתא הם הדוגמה הכי קיצונית אבל יש קהילות אחרות גם בישראל וגם בגולה).

3. הרעיון של הקדשה מוחלטת לעשייה רוחנית קיים אך ורק במדינת ישראל ולא היה קיים מעולם באף קהילה יהודית. זה היה שמור ליחידי סגולה (כמו הכוהנים בתקופת המקדש והסנהדרין, שעבודתם הייתה בפסיקה הלכתית). רוב האנשים לא מבקשים מהחרדים להפסיק עם תרומה רוחנית, אלא מבקשים מהם לתרום למדינה שמאפשרת להם לעשות את זה. לא חסרים אנשים שלומדים וגדולים בתורה אבל גם עובדים. למעשה, גדולי הפוסקים בעבר עבדו ותרמו לקהילות שלהם. 

פורסם ב
לפני3 שעות , נועם שוהם said:

גל, אתה חייב לקרוא את מה שאני רושם ולא לחשוב שאני רושם מה שיש לך בראש. יש לי תחושה שאני רוצה את החרדים בצבא הרבה הרבה יותר ממך.

אני לא אמרתי שלחרדים אסור לעשות צבא. אני רשמתי אם הם חושבים שכתוצאה מזה יהיה חילון מאסיבי, בהחלט אסור להם להתגייס. יתכבד הצבא ויקיים להם מסגרות מתאימות לאורח החיים שלהם, כן, כמו שהוא יודע לארגן תנאים לספורטאים ומוזיקאים. צריך להיות הזוי כדי לחשוב שחרדי יכנס לתוך מסגרת חילונית. כל הגישה שלי היא שהמדינה לפני הפרט. 

עובדתית אין שיוויון במדינה, לכן כל ניסיון לגייס את החרדים תחת הערך של שיוויון יכשל. כל עוד הערבים לא מתגייסים וכל עוד חלק ניכר מבתי הספר בתל אביב בורחים משירות קרבי, אין שיוויון בכל הקשור לגיוס.

לכן, מי שרוצה לגייס חרדים שימצא ערך אחר לקמפיין. ולא, חוק מתוקף חוק לא יגייס אף אדם. אנחנו רואים כבר היום מה החוק הזה שווה ולא רק אצל החרדים.

שוב, צבא לא עושים בגלל חוק. עושים בגלל אמונה, ערכים ומוטיבציה.

זיו ידידי האהוב והמוערך (בלי טיפת ציניות, אוהב את הבחור. שום דבר לא ישנה את זה) נתחיל מהסוף. 

עושים צבא בגלל החוק. אפשר לדבר על למה צריך לעשות צבא מתוך ערכים, מוטיבציה, ערבות הדדית וכו' - אבל עושים צבא בגלל שזה החוק.

בוא ניקח אותי שוב כדוגמה? באתי ספורטאי מצטיין (עילוי) לצבא עם כל הפרוטקציות והקשרים האפשריים, נפצעתי (שוב) 3 חודשים לתוך הצבא, נזרקתי מהמסלול שהייתי בו, נשלחתי עם נתונים מושלמים (על הנייר) לרצף של התפקידים הכי נחותים בצהל, סיימתי כחסר תפקיד חסר מקצוע ושרפתי 3 שנים מהחיים שלי על לעשות כלום בצבא. התגייסתי? עם כל המוטיבציה לתת ולתרום. אכלתי חרא מטורף ויכלתי לצאת מהצבא על 21 רפואי, בשניה. אבל לא עשיתי את זה, כי אני יודע מה החובה שלי כאזרח וידעתי אותה כבר כילד בן 18. להשלים שירות צבאי מלא. כי זה החוק. זאת החובה. וזה מה שעשיתי. זה שלא היה לי מוטיבציה לשרת במשך 90% מהשירות שלי לא משנה כי החוק הוא זה שקובע. 

לגבי הערבים? ברור שחייבים לחייב גם אותם לשאת בנטל, אני מאמין שאחרי שנגייס את החרדים נוכל לעשות את זה בצורה כזאת או אחרת..לגבי פה הבתי ספר שולחים לקרבי ופה שולחים ל8200 - זה לא רלוונטי. החוק הוא להתגייס. זה מה שהחוק דורש. לעשות צבא. הוא 8200 הוא קרבי, על לתת הטבות לקרביים נדבר בנושא אחר, אני אגב לא מסכים עם רביד שגם אם הוא "צודק" ברמה מסוימת.. אחרי מה שחווינו פה מאז ה7.10 להגיד את זה.. זה פשוט להיות רביד. אני העברתי היום 3 כרטיסים חינם למשחק, כולם היו לחיילים קרביים, אף אחד לא לחייל מ8200. מעניין למה. 

עכשיו נחזור לחרדים - אתה מדבר על להשוות בין החרדים לספורטאים או מוזיקאים מצטיינים, עכשיו.. אני לא בדיוק יודע מה התנאים של מוזיקאים מצטיינים אז בוא נשים את זה בצד ונסתכל על ספורטאים מצטיינים.

אתה יודע מה צריך לעשות כדי להיות ספורטאי מצטיין בג'ודו (בזמני לפחות?) לזכות באליפות ישראל לנוער. שנתיים ברצף. עכשיו, אליפות ישראל לנוער היא עד גיל 18. זה אומר שאתה צריך לזכות כבר כילד בן 16 באליפות ישראל ואז שנה אחרי זה לזכות שוב פעם!! פעמיים ברצף. נפצעת לפני אחת התחרויות? אין ספורטאי. הפסדת קרב אחד מתוך 12 הקרבות (6 בממוצע לזהב לתחרות) שלך בדרך? זהו. נגמר. שניה אחת של חוסר ריכוז גם אם אתה העילוי הגדול ביותר ואתה לא ספורטאי מצטיין. לך תתחנן להיות באחת מההקצאות ספורטאי פעיל (שכמעט ולא נותנת לך אפשרות להמשיך להתאמן בטופ כמו שמתאמנים היריבים שלך בכל העולם) אז אם זאת הבקשה שלך? סגרנו את העניין.

כל החרדים מתגייסים לעשות צבא, העילוי של העילוי של הכילוי של העילוי מקבל אברך מצטיין, לא עושה צבא בכלל. בא פעם בחודש לבסיס מתפלל על כולנו וחוזר הביתה. יודע מה? לא אחד בשנה. קח 10. 10 חרדים בשנה שהם העילויים של העילויים מכל הישיבות. תוסיף לזה עוד 50 חרדים כמעט עילויים, האלו שהם מטורפים אבל אין לא הצליחו להתקבל, תן להם שירות קל יותר, 09:00-14:00 כמו אצל הספורטאים הפעילים שיוכלו להתפלל יותר שעות שיקבלו קל"ב שלא יהיו קרביים. 

כל השאר? עושים צבא. כאחד האדם. בדיוק כמו כולנו. בלי תירוצים בלי בירבורים בלי שטויות. בלי הקלות בלי הצבא צריך להתאים את עצמו, שהחרדים יתאימו את עצמם. כמו כולנו. כמו שהחוק מחייב אותם. העילויים? נדאג להם. כמו כל שאר העילויים.

מה אומר?

פורסם ב
לפני8 שעות , נועם שוהם said:

1. אם אחרי המלחמה הזאת אתה כותב את זה, אין לי מה להגיד.

אבל אני לא רשמתי דבר נגד מתכנת ב-8200. אני דברתי על העובדה שיש בתי ספר שהתלמידים שלהם בורחים משירות קרבי לטובת קריירה ב-8200. לא יכול להיות שיש בתי ספר עם 80-90% קרבי ובתי ספר אחרים עם חצי. זה גם לא שיוויון.

2. לא! חרדי שלומד תורה הוא עושה את זה גם כדי לבנות את עצמו רוחנית, אבל גם מתוך אמונה שהוא תורם כך לכלל ולעם ישראל כולו!

נכון שהחרדי, לכאורה, מקטין את העוגה הכלכלית, אבל החילוני מקטין, לכאורה, את העוגה הרוחנית. התורה ומסורת ישראל לא שייכים רק לחרדים, אלא לכולם. אני מסכים שהחרדים צריכים להגדיל את העוגה הכלכלית, אבל יש צד שני למשוואה. אנחנו לא איטליה ולא ספרד וגם לחילונים יש אחריות על עם ישראל ועל זהותו.

החילוני לא מקטין את העוגה הרוחנית, כי אין עוגה רוחנית. ולא, אני לא מזלזל בחשיבות של תפילות ואמונה. יש אנשים שעבורם זה מאוד משמעותי אז לבריאות ומי אני שאזלזל. אבל בארץ זה הלך רחוק מדי. ה"עוגה הרוחנית" הזו זה מותרות. זה לא יכול להגיע במקום העוגה הגישמית. מכיר 'אם אין קמח אין תורה'? אם חרדי בברוקלין יכול לעבוד ולהתפרנס ולשלם מיסים ולעמוד בכל החובות האזרחיות שלו, ולבנות את עצמו מבחינה "רוחנית" בזמן הפנוי שנשאר, אז גם חרדי בבני ברק יכול לכל הפחות לשלם מס הכנסה.

חוץ מזה נראה לי שסך הכל אנחנו די מסכימים.

פורסם ב
לפני12 שעות , avi atias said:

נו ברור, אפשר לכבוש את עזה עם מתכנתים.

אולי זה יקרה בסוף, אבל כרגע, הלוחמים על הקרקע הם החשובים ביותר.

בלעדיהם, ובלעדי השוטרים, החמאס היו מגיעים עד תל אביב. הטכנולוגיה לא מנעה את ה 7 באוקטובר.

הטכנולוגיה לא מנעה את ה-7 באוקטובר, אבל הטכנולוגיה אחראית לכך שאתה עליון בכל פרמטר על האויבים שלך, ושהם אלו שחיים תחת ממשל צבאי שלנו ולא להפך, ושהמלחמה היא אסימטרית ולהם נהרגו 10,000-15,000 ולנו 330.

פורסם ב

בעודי מחכה לתשובות של זיו לגבי הפשרה האדירה שהצעתי לאברך מצטיין ואברך פעיל כשכל האחרים בדיוק כמונו, צריכים לספוג פגיעה באורך החיים שלהם ל3 שנים כי זה מה יש. כמו כולנו מלבד העילויים החריגים.

שימו לב לתגובות של ראשי המפלגות וראשי הקהילות החרדיות לגבי הגיוס בימים האחרונים, שהוא חובה ע"פ חוק.

תגידו לי שזה לא טרור חרדי.

פורסם ב

זה נושא שאפשר להתדיין עליו ימים ולילות ואין כאן רק שחור או לבן (הופה ראיתם מה עשיתי פה?)

אבל בשורה התחתונה?

כשהגידול באוכולוסיה החרדית הוא עצום וכשחלק ניכר ממנה לא עובד, נשען על קצבאות, מוליד ילדים בקצב לא סביר למדינה מערבית...

אז הגיוס לצה"ל זה החלק הפחות מטריד בכל הסיפור.

מה שאותי יותר מטריד זה מה יקרה עוד 15-20 שנה כשלילדים החרדים היום כבר יהיו 5-6 ילדים משלהם.

מי שלא מתייחס לזה פשוט עוצם עיניים.

פורסם ב
לפני3 שעות , Dorian said:

זה נושא שאפשר להתדיין עליו ימים ולילות ואין כאן רק שחור או לבן (הופה ראיתם מה עשיתי פה?)

אבל בשורה התחתונה?

כשהגידול באוכולוסיה החרדית הוא עצום וכשחלק ניכר ממנה לא עובד, נשען על קצבאות, מוליד ילדים בקצב לא סביר למדינה מערבית...

אז הגיוס לצה"ל זה החלק הפחות מטריד בכל הסיפור.

מה שאותי יותר מטריד זה מה יקרה עוד 15-20 שנה כשלילדים החרדים היום כבר יהיו 5-6 ילדים משלהם.

מי שלא מתייחס לזה פשוט עוצם עיניים.

אתה מגיב בלי לקרוא את הנושא כולו

ברור לכולם שעוד 15-20 שנה במצב הזה אין מדינת ישראל. לא נוכל להמשיך לכלכל אותם. זאת עובדה לא דעה/מחשבה.

או שנתעורר והשינוי יגיע עכשיו

או שנמשיך לדבר יפה עם אנשים שמגנים עליהם ועוד 5 שנים ברי המזל ביננו יברחו לחו"ל האחרים יחכו שהערבים יאכלו אותם.

פורסם ב
17 דקות לפני, Sawyer said:

אתה מגיב בלי לקרוא את הנושא כולו

ברור לכולם שעוד 15-20 שנה במצב הזה אין מדינת ישראל. לא נוכל להמשיך לכלכל אותם. זאת עובדה לא דעה/מחשבה.

או שנתעורר והשינוי יגיע עכשיו

או שנמשיך לדבר יפה עם אנשים שמגנים עליהם ועוד 5 שנים ברי המזל ביננו יברחו לחו"ל האחרים יחכו שהערבים יאכלו אותם.

קראתי כל הודעה...

דווקא בגלל שאני כנראה מאוד קרוב לדעה שלך, כן עניין אותי לשמוע דעות אחרות (שעד עכשיו לא שכנעו אותי).

כל מה שכתבתי הוא שפשוט כל עניין הגיוס הוא רק עוד סימפטום של מצב מחורבן הרבה יותר גדול מכן או לא להתגייס.

זה למעשה אפילו לא מופנה אליך כי לא צריך לשכנע אותך, אלא את אלו שמנסים להצדיק בדרכים כאלו או אחרות למה צריך לטפל במגזר הזה בכפפות של משי כשהם למעשה פוגעים במדינה לא רק מבחינת אי גיוס לצבא.

פורסם ב
לפני15 שעות , Dorian said:

קראתי כל הודעה...

דווקא בגלל שאני כנראה מאוד קרוב לדעה שלך, כן עניין אותי לשמוע דעות אחרות (שעד עכשיו לא שכנעו אותי).

כל מה שכתבתי הוא שפשוט כל עניין הגיוס הוא רק עוד סימפטום של מצב מחורבן הרבה יותר גדול מכן או לא להתגייס.

זה למעשה אפילו לא מופנה אליך כי לא צריך לשכנע אותך, אלא את אלו שמנסים להצדיק בדרכים כאלו או אחרות למה צריך לטפל במגזר הזה בכפפות של משי כשהם למעשה פוגעים במדינה לא רק מבחינת אי גיוס לצבא.

אני חושב שיש קונצנזוס גם בקרב אלו בנושא שתומכים בחרדים וחושבים שהם לא צריכים להתגייס ו/או להתגייס רק לצבא מומצא שמותאם להם ולא תומך במדינה אלא נמצא רק כדי להגיד "הנה התגייסנו" כי העובדות כמו שאתה אומר באמת ברורות, בקצב גידול האוכלוסייה אנחנו כבר עכשיו נמצאים בקריסה כלכלית. כשאתה מחשב חרדים + ערבים אין.. לא נשאר לך כבר היום טיפת אוויר והמגזר החילוני שנושא על כתפיו את כל הכלכלה הישראלית ואת תקציבי הענק עבור החרדים עם הלשון בחוץ שוכב על הרצפה מתחנן לעזרה. לא מסוגלים יותר. לחשוב שיש לך עוד 15-20 שנה זאת הטעות. אתה הרבה לפני זה תחזור לחיות פה כמו בתקופת הצנע בזמן שכל המוחות המבריקים (והחכמים, והסבירים) יעזבו אותך ויברחו מפה. עם כל ההיי-טק והאקזיטים שמכניסים כסף אדיר לכלכלה כאן זה אפילו לא קרוב ללהיות ססטיינבל. לא קרוב.

בגלל זה אני שוב אומר, לאנשים כמוך שמבינים. נגמר הזמן "להקשיב לצד השני" נגמר הזמן ל"הידברות" נגמר הזמן לכולנו אחים. חייבים לשנות את הטרמינולוגיה, חייבים להבין מול מי אנחנו מתמודדים וחייבים לדרוש תשובות עכשיו.

הייתה לי שיחה עם חבר (אוהד מכבי, חלקכם גם מכירים) ממש לפני כמה שבועות על כמה זמן הוא נותן למדינה לפני שהוא לוקח את ארסותו ועובר איתה למדינה באירופה שיש להם דרכון אליה. דיברנו על כמה אנחנו ציונים, אוהבים את המדינה ואיך לא נשרוד בלי מכבי ואיזה קטע הזוי זה. אני תמיד אמרתי לכולם שאני לעולם לא אעזוב את המדינה ושאין לי את היכולת לדמיין את החיים שלי לא פה ולא עם החברים והמשפחה וכל מה שאני מכיר, לעזאזל אני לא מצליח להתרחק מהריבוע של רמת גן-גבעתיים שרוב מי שאני מכיר ואוהב נמצא בו. ועדיין, הוא הגדיר משהו כמו שנתיים שלוש, היה מו"מ. החלטנו סופית על 31.12.2029. אם עד אז השינוי לא התבצע כבר, אנחנו כבר לא אחרי הנקודה שבה כבר יותר טוב (או לפחות הרבה יותר רע כי הטוב מתקרב), חותכים. מבינים שזה כבר יהיה מאוחר מדי.

אז בוא נגיד שלדעתי ואני בא פה הכי באופטימי שאפשר - יש לך 5 שנים להפוך לחלוטין את כל הסיטואציה עם החרדים או שאין לך מדינה. ולהזיז עניינים לוקח פה שנים, אז יש לך בעצם 0 שנים להתחיל. זה חייב לקרות עכשיו ואם כולנו לא נשנה את הדרך שלנו ונתקוף בעוז ובאסרטיביות כל אופציה שמנסה לבזבז זמן, לשנות את הדיון, לגנוב עוד זמן, לזיין בשכל על שטויות כדי לגרום לשינוי לא לקרות - לא תיהיה לנו מדינה. זה כאן ועכשיו, או לעולם לא.

פורסם ב
43 דקות לפני, Sawyer said:

החלטנו סופית על 31.12.2029. אם עד אז השינוי לא התבצע כבר

ברשותך אני גם מאמץ את הדד-ליין הזה 

פורסם ב
On 15.7.2024 at 23:30, מנג'ר יונייטד said:

יש כמה כשלים בעמדה שאתה מציג כאן:

1. יש כמות לא מבוטלת של קהילות חרדיות ברחבי העולם. כלומר, יהדות ותפיסת עולם דתית לא חד-חד ערכיים עם ציונות וישיבה בישראל.

2. יש לא מעט קהילות חרדיות ודתיות שמתנגדות באופן מוצהר לציונות ולטענתן מדינה יהודית בישראל צריכה לקום רק לאחר בוא המשיח (נטורי קרתא הם הדוגמה הכי קיצונית אבל יש קהילות אחרות גם בישראל וגם בגולה).

3. הרעיון של הקדשה מוחלטת לעשייה רוחנית קיים אך ורק במדינת ישראל ולא היה קיים מעולם באף קהילה יהודית. זה היה שמור ליחידי סגולה (כמו הכוהנים בתקופת המקדש והסנהדרין, שעבודתם הייתה בפסיקה הלכתית). רוב האנשים לא מבקשים מהחרדים להפסיק עם תרומה רוחנית, אלא מבקשים מהם לתרום למדינה שמאפשרת להם לעשות את זה. לא חסרים אנשים שלומדים וגדולים בתורה אבל גם עובדים. למעשה, גדולי הפוסקים בעבר עבדו ותרמו לקהילות שלהם. 

הדברים שרשמת לא קשורים לדברים שאמרתי, מה שאמרתי בהמשך לדיון שהתגלגל פה, זה שהסיבה שהעם היהודי נמצא בארץ ישראל זה בגלל התורה ובגלל מסורת ישראל. לא בגלל שקמו כמה אנשים ושמו את האצבע על המפה ואמרו "אמממממממ, בואו למזרח התיכון". הסיבה שהתנועה הציונות חתרה לארץ ישראל זה בגלל התורה ומסורת ישראל.

לגבי הדברים שרשמת, 

1. יש מצווה שנקראת מצוות יישוב הארץ. יהדות ותפיסת עולם דתית בריבוע חד-חד ערכיים עם ישיבה בארץ ישראל.

זה לא סותר שההלכה מאפשרת בכמה תנאים לשבת מחוץ לארץ, אבל איך אפשר להגיד שהיהדות לא חד ערכית עם ישיבה בארץ?

יש מצוות שאפשר לקיים רק בארץ, יש מצווה מהתורה לשבת בארץ וחז"ל קבעו שהיא כנגד כל המצוות שבתורה.

הדוגמא שנתת על קהילות חרדיות ברחבי העולם לא תומכת גם בטיעון שהעלת. כולנו מכירים יהודים שהיגרו לחו"ל ועדיין רואים את עצמם כציונים ואוהבי הארץ.

2. יש גם יהודים בלי כיפה שמתנגדים למדינת ישראל. נו אז?!

מה היחס באחוזים של נטורי קרתא מול כל שאר הדתיים-חרדים?!

פורסם ב
On 16.7.2024 at 01:56, Sawyer said:

זיו ידידי האהוב והמוערך (בלי טיפת ציניות, אוהב את הבחור. שום דבר לא ישנה את זה) נתחיל מהסוף. 

עושים צבא בגלל החוק. אפשר לדבר על למה צריך לעשות צבא מתוך ערכים, מוטיבציה, ערבות הדדית וכו' - אבל עושים צבא בגלל שזה החוק.

בוא ניקח אותי שוב כדוגמה? באתי ספורטאי מצטיין (עילוי) לצבא עם כל הפרוטקציות והקשרים האפשריים, נפצעתי (שוב) 3 חודשים לתוך הצבא, נזרקתי מהמסלול שהייתי בו, נשלחתי עם נתונים מושלמים (על הנייר) לרצף של התפקידים הכי נחותים בצהל, סיימתי כחסר תפקיד חסר מקצוע ושרפתי 3 שנים מהחיים שלי על לעשות כלום בצבא. התגייסתי? עם כל המוטיבציה לתת ולתרום. אכלתי חרא מטורף ויכלתי לצאת מהצבא על 21 רפואי, בשניה. אבל לא עשיתי את זה, כי אני יודע מה החובה שלי כאזרח וידעתי אותה כבר כילד בן 18. להשלים שירות צבאי מלא. כי זה החוק. זאת החובה. וזה מה שעשיתי. זה שלא היה לי מוטיבציה לשרת במשך 90% מהשירות שלי לא משנה כי החוק הוא זה שקובע. 

לגבי הערבים? ברור שחייבים לחייב גם אותם לשאת בנטל, אני מאמין שאחרי שנגייס את החרדים נוכל לעשות את זה בצורה כזאת או אחרת..לגבי פה הבתי ספר שולחים לקרבי ופה שולחים ל8200 - זה לא רלוונטי. החוק הוא להתגייס. זה מה שהחוק דורש. לעשות צבא. הוא 8200 הוא קרבי, על לתת הטבות לקרביים נדבר בנושא אחר, אני אגב לא מסכים עם רביד שגם אם הוא "צודק" ברמה מסוימת.. אחרי מה שחווינו פה מאז ה7.10 להגיד את זה.. זה פשוט להיות רביד. אני העברתי היום 3 כרטיסים חינם למשחק, כולם היו לחיילים קרביים, אף אחד לא לחייל מ8200. מעניין למה. 

עכשיו נחזור לחרדים - אתה מדבר על להשוות בין החרדים לספורטאים או מוזיקאים מצטיינים, עכשיו.. אני לא בדיוק יודע מה התנאים של מוזיקאים מצטיינים אז בוא נשים את זה בצד ונסתכל על ספורטאים מצטיינים.

אתה יודע מה צריך לעשות כדי להיות ספורטאי מצטיין בג'ודו (בזמני לפחות?) לזכות באליפות ישראל לנוער. שנתיים ברצף. עכשיו, אליפות ישראל לנוער היא עד גיל 18. זה אומר שאתה צריך לזכות כבר כילד בן 16 באליפות ישראל ואז שנה אחרי זה לזכות שוב פעם!! פעמיים ברצף. נפצעת לפני אחת התחרויות? אין ספורטאי. הפסדת קרב אחד מתוך 12 הקרבות (6 בממוצע לזהב לתחרות) שלך בדרך? זהו. נגמר. שניה אחת של חוסר ריכוז גם אם אתה העילוי הגדול ביותר ואתה לא ספורטאי מצטיין. לך תתחנן להיות באחת מההקצאות ספורטאי פעיל (שכמעט ולא נותנת לך אפשרות להמשיך להתאמן בטופ כמו שמתאמנים היריבים שלך בכל העולם) אז אם זאת הבקשה שלך? סגרנו את העניין.

כל החרדים מתגייסים לעשות צבא, העילוי של העילוי של הכילוי של העילוי מקבל אברך מצטיין, לא עושה צבא בכלל. בא פעם בחודש לבסיס מתפלל על כולנו וחוזר הביתה. יודע מה? לא אחד בשנה. קח 10. 10 חרדים בשנה שהם העילויים של העילויים מכל הישיבות. תוסיף לזה עוד 50 חרדים כמעט עילויים, האלו שהם מטורפים אבל אין לא הצליחו להתקבל, תן להם שירות קל יותר, 09:00-14:00 כמו אצל הספורטאים הפעילים שיוכלו להתפלל יותר שעות שיקבלו קל"ב שלא יהיו קרביים. 

כל השאר? עושים צבא. כאחד האדם. בדיוק כמו כולנו. בלי תירוצים בלי בירבורים בלי שטויות. בלי הקלות בלי הצבא צריך להתאים את עצמו, שהחרדים יתאימו את עצמם. כמו כולנו. כמו שהחוק מחייב אותם. העילויים? נדאג להם. כמו כל שאר העילויים.

מה אומר?

מי שעושה צבא בגלל חוק מוריד לעצמו פרופיל ונהיה ג'ובניק או יוצא מהצבא. 

אנחנו לא רוצים את החרדים ברבנות (חיל ראוי וחשוב). אנחנו רוצים וצריכים אותם בקרבי. בשביל זה, אף חוק לא יצליח לגייס אותם.

אני לא דברתי להשוות את התנאים של החרדים למוזיקאים ולספורטאים. שוב, אני רוצה אותם בגולני וגבעתי.

אני התכוונתי שכמו שהצבא יודע לעשות התאמות לאלפי ספורטאים ומוזיקאים כדי לאפשר להם להמשיך באורח החיים שלהם, ככה הצבא צריך לנהוג עם החרדים.

אומר יותר מזה, אם הצבא היה מוכן להוריד ד
רישות מקצועיות (חמור מאוד) כדי לשלב יותר בנות בשירות קרבי, אז שיידע להעמיד לחרדים אוכל כשר ברמתם ולאפשר להם את התנאים הרוחניים כדי לשרת בצבא.

הדרישה שלך מהחרדים להתגייס בלי שהצבא יתאים את עצמו, לא רצינית. אתה לא היית מסכים להתגייס לצבא שמכריח אותך ללכת כל בוקר למקווה, להתפלל 3 תפילות ביום, להיות עם פלאפון כשר בלבד ועוד.
ככה המחשבה שלך שניתן לקחת בחור חרדי ולזרוק אותו לגולני עם מד"סניקית, עם אוכל שלא מתאים לו ברמת הכשרות,  עם חברה שמדברת גסויות ועוד ועוד - היא תלושה.

פורסם ב
On 16.7.2024 at 07:42, ravid said:

החילוני לא מקטין את העוגה הרוחנית, כי אין עוגה רוחנית. ולא, אני לא מזלזל בחשיבות של תפילות ואמונה. יש אנשים שעבורם זה מאוד משמעותי אז לבריאות ומי אני שאזלזל. אבל בארץ זה הלך רחוק מדי. ה"עוגה הרוחנית" הזו זה מותרות. זה לא יכול להגיע במקום העוגה הגישמית. מכיר 'אם אין קמח אין תורה'? אם חרדי בברוקלין יכול לעבוד ולהתפרנס ולשלם מיסים ולעמוד בכל החובות האזרחיות שלו, ולבנות את עצמו מבחינה "רוחנית" בזמן הפנוי שנשאר, אז גם חרדי בבני ברק יכול לכל הפחות לשלם מס הכנסה.

חוץ מזה נראה לי שסך הכל אנחנו די מסכימים.

כמו שלחרדים יש אחריות גם על נושא הגשמי (אגב, אחוז הנשים העובדות שם הוא כמו בציבור הכללי, הגברים חצה את 55% ונמצא כל הזמן בעלייה) ולא רק על הנושא הרוחני, ככה גם לחילונים יש אחריות גם על הנושא הרוחני ולא רק הגשמי.

ולא, אין דבר כזה אין עוגה רוחנית. גדולים החילונים עסקו ברוח, מה גם שרוב מוחלט מהחילונים מקיים את המסורת ברמה כזאת או אחרת.

פורסם ב
לפני10 שעות , נועם שוהם said:

כמו שלחרדים יש אחריות גם על נושא הגשמי (אגב, אחוז הנשים העובדות שם הוא כמו בציבור הכללי, הגברים חצה את 55% ונמצא כל הזמן בעלייה) ולא רק על הנושא הרוחני, ככה גם לחילונים יש אחריות גם על הנושא הרוחני ולא רק הגשמי.

ולא, אין דבר כזה אין עוגה רוחנית. גדולים החילונים עסקו ברוח, מה גם שרוב מוחלט מהחילונים מקיים את המסורת ברמה כזאת או אחרת.

כל החילונים משלמים "מחיר רוחני" מאוד גדול, למשל בכך שאין תחבורה ציבורית בשבת וזה ממש מוריד את סטנדרט החיים ומייקר את עלות המחייה בארץ, או בכך שחייבים להתגרש רק ברבנות וכו'

פורסם ב

אתה לא עונה לי לשאלה מה עם האחריות של החילונים על חיזוק והמשכיות הרוח של עם ישראל.

אני הסכמתי שלחרדים יש אחריות גם על הצד הגשמי ולא רק על הרוחני. החילונים הם לא איטלקים ולא הולנדים, הם יהודים וככאלה גם להם יש אחריות על הצד הרוחני ולא רק הגשמי.

פורסם ב
On 15.7.2024 at 22:37, נועם שוהם said:

מדינת ישראל לא קמה במטרה להיות מדינת מקלט לעם היהודי. מקלט היה אפשר גם באוגנדה. הרעיון הזה נדחה.

זה לא שעבור החרדי הממוצע מדינת מקלט זה לא מספיק, אלא עובר בן גוריון זה לא מספיק.

אני חושב שאתה חושב שלא ניתן לגשר מהסיבה הפשוטה, שאתה פשוט לא מבין על מה אתה מדבר ולכן אתה הולך להזיות של מלחמת אזרחים (:

אני לא מכיר דתי או חרדי שרוצה מחר להכיל בכפייה את חוקי ההלכה, אין אפילו גוף פוליטי או אזרחי שמציע את זה. זה דימיונות.

מה שכתבת בהודעה הקודמת שלך הוא נכון רק בהקשר של יהדות ולא דת. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם במדינה יהודית יש ערך ללימוד תורה ולזהות יהודית.

אם כן, חייבים לבנות לחרדים מסגרות מתאימות בצבא שיאפשרו להם לשרת ולשמור על הזהות שלהם.

אם לא ואנחנו מדינה ככל אומות העולם, אז באמת יש חוק ומצידנו שיאכלו טרף בחדר אוכל צה"לי.

אני לא חושב שניתן לגשר בגלל סימטריה שאתה מנסה לעשות בין "רוחניות" ל"חומריות", זה מוטיב שאתה חוזר על עצמו פעם אחרי פעם בתגובות שלך ואם אני צריך לנחש זה נובע מאמונה דתית.

רוחניות זה אחלה, ערכים, תרבות, הכל סבבה. חגים, משפחה, מסורת...זה לא אקסלוסיבי לדתיים.

אני חושב שאני מכיר מספיק היסטוריה של העם היהודי, בגרות בתנ"ך היה הציון הכי גבוה שלי אפילו.

בשורה התחתונה אתה נמצא בעולם חומרי, ואתה בצומת, או שאתה רוצה להיות מדינה מערבית, או שאתה ממשיך לעשות את אותה סימטריה וזה יחזיר את המדינה הזו כמה צעדים אחורה ובעוד כמה שנים תהפוך ללבנון כזה.

אתה גם טוען שמלחמת אזרחים פה זה לא ריאלי והזוי כשעד לפני ה7 באוקטובר היית על הסף להגיע לשם.